sobota, 19 kwietnia 2014

Żurek na zakwasie

Wielkanoc tuż, tuż. Dlatego też postanowiłam nadać temu wpisowi nieco świąteczny charakter. Chcę się z Wami podzielić przepisem na żurek, który - jak najbardziej - może być też wielkanocnym. Zakwas na żurek kupiłam gotowy, ale postanowiłam sobie, że następnym razem nauczę się go robić sama. Podobno jest to bardzo proste, tylko czasochłonne. Trzeba po prostu poczekać kilka dni na efekt. (Oczywiście, jeśli kiedyś uda mi się eksperymentalnie tę teorię potwierdzić, nie omieszkam się pochwalić autorskim zakwasem :-) ). Biała kiełbaska najlepsza będzie surowa. Ja mam to szczęście, że mieszkam w pobliżu bardzo dobrego sklepu mięsnego. Tak więc poszukajcie surowej, warto! ;) A teraz do dzieła!


Potrzebne będą (na garnek dla większej rodziny):
  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 30 dag boczku wędzonego (można też dodać wędzoną kiełbasę i szynkę)
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • majeranek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana do zupy ok. 75 ml (pół małego kubeczka)
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz
  • jajko na twardo (ilość zależna od ilości członków rodziny)
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 3l wody i zagotowujemy z kiełbasą, czosnkiem, przypieczonymi połówkami cebuli, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.


Białą kiełbasę po zagotowaniu powinno się trzymać ok. 20 min na bardzo wolnym ogniu, praktycznie parząc, a nie gotując. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę i wrzucamy do garnka.



Po 20 min wyjmujemy białą kiełbasę, obieramy ze skórki i kroimy na dowolnie wybrane przez nas kawałki. Można zostawić też sobie całą kiełbasę. W tym czasie wielbiciele ziemniaków mogą wrzucić pokrojone i obrane ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania powoli wlewamy dobrze wymieszany zakwas, ciągle mieszając. Również zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Żurek powinien być zawiesisty. Dodajemy chrzan i doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i szczyptą soli. Zanim wlejemy śmietanę do zupy, dodajemy do niej kilka łyżek gorącego wywaru, żeby śmietana się nie zważyła. Powoli wlewamy do zupy i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo i ewentualnie chlebem. Gotowe! :)



Życzę Wam dobrych i błogosławionych Świąt Zmartwychwstania oraz smacznego żurku na śniadanie wielkanocne!!!

Pączek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz