niedziela, 9 lutego 2014

Stek rib eye i sałatka z rukolą, pieczonymi burakami i kozim serem


Mój M. okazał się wyrafinowanym myśliwym i upolował nam w sklepie na sobotnią kolację szlachetny stek rib eye, co po polsku znaczy ni mniej, ni więcej tylko antrykot ;). Nasza kolacja była bardzo wartościowa i pożywna: krwista wołowina plus buraki to idealne rozwiązanie w szczególności dla anemika (dużo żelaza). Ze stekami sprawa jest dość skomplikowana – dużo ich „zmarnowałam”, póki nie osiągnęłam zamierzonego przeze mnie efektu. Każdy stek jest inny i bardzo trudno tak naprawdę przekazać jeden uniwersalny przepis. Dużo zależy od jakości mięsa, rodzaju (np. czy polędwica czy antrykot), grubości itp. Nasz stek był klasycznym stekiem rib eye i miał grubość około 2 cm. Są różne filozofie przyprawiania steku: niektórzy solą go i pieprzą, a niektórzy pozostawiają go zupełnie bez przypraw i zapewniam Was, że gdy mięso jest odpowiedniej jakości, ta strategia jak najbardziej się sprawdza. Nasz sobotni stek należał właśnie do takich bez przypraw i był naprawdę przepyszny. Mój sposób na przygotowanie steku średnio wysmażonego (medium):


SKŁADNIKI
Stek:
  • 2 steki rib eye grubości ok. 2-3 cm
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, pieprz świeżo mielony do smaku (opcjonalnie)
 Sałatka:
  • 2 średniej wielkości buraki
  • kawałek cytryny do wyciśnięcia soku
  • pó opakowania rukoli
  • 2/3 opakowania serka koziego

Wykonanie:

Stek: Mięso wyjmujemy około godzinę wcześniej z lodówki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy (można też posmarować nią steki), rozgrzewamy patelnię do maksymalnej temperatury i kładziemy mięso obsmażając po ok. 2 min z każdej strony (to jest najtrudniejszy moment, który wymaga dużego wyczucia, ponieważ czasem trzeba potrzymać odrobinę dłużej). Po zdjęciu steku z patelni, aby osiągnąć stopień wysmażenia medium zawijam mięso na 4 min w folię aluminiową (Michele Moran np. trzyma steki 4 min w piekarniku). Jeżeli chcemy otrzymać krwisty stek nie używamy folii. Po wyjęciu z folii aluminiowej pozwalamy stekowi dojrzeć na talerzu jakąś minutkę.



Sałatka: Wykonanie jest proste, czasu wymaga tylko upieczenie buraków. Buraki zostawiamy w skórce, nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 min w 200 st. C, następnie studzimy, obieramy, kroimy w dowolnie wybrane przez siebie kawałki i polewamy sokiem wyciśniętym z kawałka cytryny. Następnie mieszamy je z rukolą, na wierzch nakładamy kilka porcji serka koziego (jak na zdjęciu). Sałatkę polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz oliwą czosnkowo – rozmarynową.



Oliwa czosnkowo-rozmarynowa home made: 4 ząbki czosnku przekrojone na pół i 3 gałązki rozmarynu zalewamy 150 ml oliwy z oliwek, chowamy w ciemne miejsce (w szafce), po 48 godzinach gotowe!


Smacznego!
Pączek


2 komentarze:

  1. Jakie to wszystko musi być smaczne! Przepisy na pewno wypróbuję. Pozdrawiam wspaniałego NOWEGO blogera kulinarnego i życzę mu dobrej jakości steków w sklepach, świeżych warzyw, aromatycznych przypraw, wspaniałych (tak jak ten) pomysłów na potrawy i cierpliwości w ich przyrządzaniu.

    OdpowiedzUsuń